Bouwvakker Tim valt van steiger: Hoe verloopt de re-integratie? Deel 3

Bouwvakker Tim is tijdens zijn werk vanaf een hoge steiger op een stalen balk gestapt. Hij viel 10 meter naar beneden en brak onder andere zijn been, hij is boos op zijn werkgever. Werkgever Koos is erg geschrokken en vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd.

Gelukkig is de schade gedekt door de Wegas XL polis van Turien & Co. De re-integratie gaat echter niet goed en het werk en de kosten lopen op. Wat nu? Op aanraden van zijn assurantieadviseur Cas belde Koos al tweemaal met de DAS-jurist via de Juridische Adviesdesk van Turien & Co. Op aanraden van de jurist heeft Koos een deskundigen oordeel bij het UWV aangevraagd. Het UWV heeft geoordeeld dat Tim niet voldoende meewerkt aan zijn re-integratie. Mag Koos nu het loon stopzetten?

Werkgever Koos weet van zijn assurantieadviseur inmiddels dat hij op basis van de polisvoorwaarden van de Wegas XL polis bij letselschade direct contact op kan nemen met de DAS-jurist via de Juridische Adviesdesk van Turien & Co. Met de jurist bespreekt hij wat hij het beste kan doen:

1.     Loon stoppen of opschorten?

De jurist is het met Koos eens, het is een zwaar middel. Maar er zijn inderdaad situaties tijdens een re-integratieproces denkbaar waarin je als werkgever de uitbetaling van het salaris mag stoppen. Bijvoorbeeld als vaststaat dat de medewerker z’n ziekte met opzet heeft veroorzaakt, passende arbeid weigert, het re-integratietraject bewust belemmert of onvoldoende meewerkt aan het plan van aanpak en zijn re-integratie.

Neem zo’n beslissing nooit zomaar. En zeker niet op eigen houtje. Vraag eerst om advies bij de bedrijfsarts of schakel het UWV in voor een deskundigenoordeel. Je werknemer heeft het recht om jouw beslissing aan te vechten bij de rechter. Die zal de adviezen van arbo-specialisten zwaar laten meewegen in z’n beslissing.

Voor Tim geldt dat hij weigert zijn re-integratiewerkzaamheden te doen. Omdat uit het deskundigenoordeel bleek dat Tim onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, kan Koos het loon stopzetten totdat Tim wel meewerkt. Koos moet wel eerst aan Tim laten weten dat het loon wordt stopgezet als hij niet meewerkt.

Actie: Koos moet Tim schriftelijk laten weten dat hij het loon stopzet als Tim blijft weigeren zijn passende werkzaamheden te verrichten. Omdat het belangrijk is dat de formulering van de brief juridisch juist is, vraagt Koos of de jurist deze brief kan opstellen. Dat kan. De jurist stelt ook voor dat hij Tim eerst eens belt om de situatie uit te leggen en te kijken of hij Tim niet kan overhalen toch aan het werk te gaan. Omdat deze werkzaamheden verder gaan dan eerstelijnsadvies op basis van de Juridische Adviesdesk betaalt Koos daarvoor wel een bedrag. Maar dat is het waard, want dat geeft zekerheid en voorkomt problemen achteraf.

2.     Tim gaat weer aan het werk

De jurist belt met Tim en legt de situatie uit. Tim ziet in dat hij niet anders kan dan aan het werk gaan. De problemen worden anders alleen maar groter. Voor de zekerheid schrijft de jurist nog wel een brief waarin hij de afspraken vastlegt en wijst op het stopzetten van loon als Tim de afspraken niet nakomt. Maar gelukkig komt het niet zo ver, Tim gaat weer aan het werk.

Koos is blij dat zijn assurantieadviseur Cas zo met hem meeleefde en hem heeft gewezen op de Juridische Adviesdesk van Turien & Co. Mochten er alsnog problemen ontstaan, dan weet hij waar hij zich moet melden.

Carolien Lasonder
Coördinator Juridische Adviesdesk en senior jurist bij DAS

 

Zelf een juridische vraag? Ook als intermediair kun je gebruik maken van de Juridische Adviesdesk van DAS. Stel je vraag via telefoonnummer 088 3 279 824 of via e-mail: turien-adviesdesk@das.nl.

*Namen gefingeerd

Vind een assurantieadviseur

Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

Er is iets mis gegaan bij het ophalen. Probeer het later nog eens.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor
Toon contactinformatie
{{advisor.Phone}}