Eindrapport OCTAS: toekomst van het arbeidongeschiktheidsstelsel

De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) heeft recent haar langverwachte eindrapport gepubliceerd, gericht op het verbeteren van het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel.

Het rapport benadrukt de urgentie van een herziening, aangezien het huidige systeem te complex is voor bijna alle betrokkenen. Dit bemoeilijkt niet alleen de toegang tot werk, maar brengt ook onzekerheid met zich mee over inkomens en rechten, vooral voor de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt.

Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft Octas drie veelbelovende scenario's uitgewerkt:

๐Ÿ‘‰ ๐‡๐ฎ๐ข๐๐ข๐ ๐ž ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฌ๐ž๐ฅ ๐›๐ž๐ญ๐ž๐ซ - Dit scenario stelt een inkomensverzekering voor op basis van de bestaande regelingen, maar met diverse hervormingen, zoals een vereenvoudigd WIA-stelsel en een eenvoudige publieke verzekering voor zelfstandigen.
๐Ÿ‘‰ ๐–๐ž๐ซ๐ค ๐ฌ๐ญ๐š๐š๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐จ๐ฉ - Mensen krijgen meer tijd en begeleiding om passend werk te vinden. De re-integratieuitkering bedraagt in de eerste drie tot vijf jaar 70% van het oude loon. Pas wanneer volledige re-integratie niet slaagt, volgt een beoordeling van arbeidsongeschiktheid.
๐Ÿ‘‰ ๐๐š๐ฌ๐ข๐ฌ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ง๐๐ž๐ง - Dit scenario introduceert een basisverzekering voor zowel werknemers als zelfstandigen. De uitkering wordt vervolgens (verplicht) aangevuld voor werknemers. Zelfstandigen kunnen hiervoor een private oplossing vinden.

Deze scenario's zijn cruciale stappen in het streven naar een arbeidsongeschiktheidsstelsel dat meer aandacht, vertrouwen en zekerheid biedt aan alle betrokkenen. Laten we samen streven naar een toekomst waarin iedereen kan rekenen op een eerlijk en effectief stelsel.

Vind een assurantieadviseur

Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

Er is iets mis gegaan bij het ophalen. Probeer het later nog eens.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor
Toon contactinformatie
{{advisor.Phone}}