Aantal cyberaanvallen daalt maar de schade per aanval neemt toe

Steeds vaker kiezen hackers ervoor om bedrijven gericht aan te vallen in plaats van met hagel te schieten. Phishing (mails die verstuurd worden met het verzoek op een link te klikken) blijft een veel voorkomende vorm van een cyberaanval. Naast phishing neemt ook het aantal gevallen toe waarbij sprake is van gijzelsoftware. 

Wanneer een netwerk door gijzelsoftware wordt versleuteld kunnen de gemiddelde incidentkosten oplopen tot maar liefst € 827.000. Gebleken is dat de gemiddelde schade per incident intussen verzesvoudigd is. Verzekeraar Hiscox heeft recent het vierde jaarlijkse internationale Hiscox Cyber Readiness Report laten opstellen in samenwerking met onderzoeksbureau Forrester. Het rapport kunt u hier inzien. 

Ondernemers in Nederland zijn minder goed voorbereid op een cyberaanval in vergelijking met andere landen. Het gaat hierbij om zo’n 68% van de ondernemers die niet goed zijn voorbereid. Slechts 20% hiervan heeft een cyberverzekering afgesloten om de financiële risico’s te beperken. Ook wordt vaker losgeld betaald om de gehackte bestanden te ontsleutelen. Dit zijn vooral bedrijven die hun back-ups niet goed in orde hebben. 

Toename aangiftes

Er is een flinke toename te zien in het aantal politieaangiftes van cybercrime. In de periode januari 2020 tot en met mei 2020 gaat het om een toename van 383% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal aangiftes zal het topje van de ijsberg zijn. Getroffen ondernemingen zullen niet graag openlijk vertellen over hun problemen. Met name in de maand mei dit jaar is het aantal aangiftes flink gestegen. Enerzijds ligt een oorzaak bij de vele websites die ontwikkeld werden om coronanieuws te verspreiden of waar te zien was welke regio’s en landen het meest getroffen werden. Van deze informatiebehoefte werd door hackers gretig gebruik gemaakt. De ene na de andere nep website werd gelanceerd.

Ook heeft het (tijdelijk) sluiten van winkels gezorgd voor een toename van het aantal online aankopen. Ook hackers hebben hier gebruik van gemaakt. Het aantal nep websites is fors toegenomen. Bewustwording speelt ook een grote rol, zeker nu een groot deel van het personeel van een onderneming deels thuis zal blijven werken. Waar moet je op letten. Zakelijke computers worden privé gebruikt, privé computers worden zakelijk gebruikt. Veel contact vindt online plaats.

Hiscox CyberClear Academy

Hiscox heeft de CyberClear Academy ontwikkeld. Deze biedt medewerkers van de bij haar verzekerde ondernemingen diverse trainingen aan in online security. Wanneer uw relatie een cyberverzekering bij Hiscox heeft kunt u de CyberClear Academy onder de aandacht brengen. U kunt de informatie hier terugvinden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de CyberClear verzekering van Hiscox neemt u dan contact met ons op via telefoon 072-5181 134 op per e-mail via cyber@turien.nl.

Vind een assurantieadviseur

Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

Er is iets mis gegaan bij het ophalen. Probeer het later nog eens.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor
Toon contactinformatie
{{advisor.Phone}}