De arbeidsmarkt verandert. Maar verandert de onderneming van uw klant ook mee?

Dat risicomanagement niet alleen over bedrijfspanden en inventaris gaat, hoeven we u niet te vertellen. Kunt u uw relaties daarnaast informeren over belangrijke wetswijzigingen op bijvoorbeeld het gebied van arbeidsrecht? En welke gevolgen zijn er dan voor de onderneming van uw klant?

Het kabinet heeft –opnieuw- plannen geïntroduceerd waarmee de verschillen tussen vast- en flexwerk moeten worden verkleind. Een grote landelijke krant kopte een paar weken geleden “Nog niet ontslagen? Dat kan snel gebeuren”. Wat is er nu precies aan de hand? 

Hieronder wat inhoudelijke informatie die u ook kunt gebruiken bij uw adviesgesprekken. 

Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab)
Per 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking. Vanaf deze datum mogen verschillende redenen om een arbeidscontract te beëindigen bij elkaar worden ‘opgeteld’: de I-grond. Hierbij kan je denken aan disfunctioneren (D-grond), een verstoorde arbeidsverhouding (E-grond) of verwijtbaar handelen (G-grond). Met deze wet hoopt het kabinet dat werkgevers eerder een werknemer vast in dienst gaan nemen dan nu.

Het wordt voor werkgevers makkelijker om personeel te ontslaan, maar in hoeverre rechters een ontslag op deze ‘cumulatiegrond’ gaan toekennen is nog koffiedik kijken.

Let wel op dat rechters in dit soort situaties 50% meer transitievergoeding mogen toekennen. 

De huidige berekening van de transitievergoeding wordt per 1 januari 2020 eenvoudiger en voor iedere werknemer gelijk. Ongeacht de lengte van het dienstverband, dus ook gerekend vanaf de start van de proeftijd, krijgt een werknemer straks een derde maandsalaris per gewerkt jaar mee. Het ontslag van vooral oudere werknemers, die lang in dienst zijn geweest, wordt zo per 2020 een stuk goedkoper. 

Er worden niet alleen maatregelen bedacht om de verhouding vast- en flexwerk te wijzigen,  ook de zelfstandige zonder personeel komt er niet zonder kleerscheuren vanaf. De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren fors afgebouwd, om zo het verschil in fiscale behandeling tussen werknemers en ZZP-ers te verkleinen. 

En dan is er nog de Commissie Regulering van werk, beter bekend als de Commissie Borstlap. Deze onafhankelijke groep deskundigen, onderzoekt op verzoek van het kabinet of de regels die nu gelden rond ‘werk’ nog wel passen bij de manier waarop we nu werken en hoe dat in de toekomst zal gaan.  Het kabinet wil bijvoorbeeld weten welke ontwikkelingen een fundamentele invloed hebben op de arbeidsmarkt en de positie van werkenden. 

De arbeidsmarkt verandert. Maar verandert de onderneming van uw klant ook mee? 

Vijf belangrijke vragen om te stellen
Wij hebben vijf vragen voor u geformuleerd, die u tijdens uw adviesgesprek kunt stellen aan de ondernemers. Vragen die niet gaan over de bouwaard van het pand, maar over misschien wel het belangrijkste van het hele bedrijf: de mensen die er werken. 

1)      Hoe zorgt u voor een juiste balans in het personeelsbestand?
2)      Hoe behoudt u jong talent?
3)      Hoe zorgt u ervoor dat de meest ervaren krachten, meestal de 40-plussers met een druk (gezins)leven, niet ten ondergaan aan bijvoorbeeld mantelzorg?
4)      Weet u of er werknemers zijn die financiële problemen hebben?
5)      Heeft u wel eens gehoord van een bore-out?

Met de antwoorden op zak, kunt u als adviseur inventariseren met wat voor soort bedrijf u te maken heeft.

Risicomanagement gaat óók over personeel. Zonder personeel geen onderneming. En als de ondernemer goed voor de werknemers zorgt, dan zorgt het personeel goed voor de zaak. Hoe hoog staat ‘werkplezier’ op de agenda van het bedrijf? Wat is er financieel geregeld wanneer een werknemer toch langdurig uitvalt? Ons advies: denk dan verder dan alleen de financiële situatie van de onderneming. Een collectieve WGA-hiaatverzekering is  bijvoorbeeld een betaalbare extra arbeidsvoorwaarde nu de arbeidsmarkt krap is.

Turien & Co. kan u helpen
En met alle verzamelde informatie kunt u met een gerust hart de mogelijke verzekeringsoplossingen aankaarten. Turien & Co. Assuradeuren kan u daarbij prima helpen. Wij bieden van vijf verschillende verzekaars ziekteverzuimverzekeringen aan. En per 1 januari 2020 hebben wij óók de MKB-Verzuim-Ontzorgverzekering voor u klaarstaan. Voor werknemers hebben wij de collectieve WGA-Hiaat- en de collectieve ongevallenverzekering. En onze ‘Goed Werkgeverschap’ oplossing in de vorm van Wegas-XL mag er ook zijn.

We staan niet alleen voor u klaar met onze verzekeringsproducten, maar ook met ons re-integratiebedrijf ‘Shared Expertise’. Onze ervaren casemanagers hebben tot doel de werkgevers met een inkomensverzekering bij Turien & Co. kosteloos te helpen op het gebied van verzuim- en re-integratievraagstukken.  De casemanagers hebben kennis van en inzicht in de processen en procedures rondom verzuim, re-integratie en inzetbaarheid.

Hebben wij uw interesse gewekt of heeft u vragen? Neem dan contact op met onze afdeling acceptatie inkomen (inkomen@turien.nl) of met de casemanagers van Shared Expertise (casemanagement@sharedexpertise.nl)  

Vind een assurantieadviseur

Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

Er is iets mis gegaan bij het ophalen. Probeer het later nog eens.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor
Toon contactinformatie
{{advisor.Phone}}