Financial lines portaal maakt adviseren makkelijker

Volmachtbedrijf Turien & Co. is gestart met een vergelijkingsportaal voor cyberverzekeringen. Deze maand volgt bestuurdersaansprakelijkheid en in oktober wordt het ook mogelijk beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken en te sluiten. “Voorheen kreeg de adviseur vier pdf’s waar alles op stond, nu krijgt hij het overzichtelijk op zijn scherm”, aldus Björn Jalving, innovatiemanager bij Turien & Co.

In Financial Lines biedt Turien cyberverzekeringen, beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen. Voor deze productgroepen wordt samengewerkt met CNA, Chubb, Hiscox en Zurich. Allemaal buiten-andse partijen. “Dit zijn buitenlandse verzekeraars omdat de Nederlandse verzekeraars maar een beperkte appetite hebben om bedrijven te verzekeren voor dit soort risico’s. We werken al ruim tien jaar samen met Hiscox en Zurich op het gebied van Financial Lines, ofschoon de samenwerking toen nog voornamelijk op producten voor de particuliere markt was gericht. We hebben gezocht naar partijen die ons aanbod voor cyber-, beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen konden versterken. Dat zijn CNA en Chubb geworden”, zegt Jalving.

Al acht jaar bezig

Volgens Jalving zetten pas nu de eerste Nederlandse verzekeraars voorzichtige stapjes op het gebied van cyberverzekeringen voor de zakelijke markt. “Wij zijn daar al acht jaar mee bezig. De partijen waarmee wij samenwerken hebben al ervaring in andere landen en creëren daarmee ook risicospreiding.” Jalving constateert dat verzekeraars in Nederland de afgelopen jaren vooral intern gericht bezig waren en daarmee ook qua innovatie wat steekjes hebben laten vallen. “Door overnames, conversies, woekerpolissen en gedoe rond de autopremies was er bij verzekeraars minder aandacht voor klanten en assurantieadviseurs. Inmiddels zie je dat de eerste partijen zich voorzichtig op het cyberpad begeven.” De focus van Turien & Co. ligt vooral op de mkb-markt tot 100 miljoen omzet voor de Financial Lines-producten en de ondersteuning van onze adviseurs hierbij. “De grote makelaars richten zich meer op de corporates. Als je kijkt naar onze cyberpropositie dan zijn we qua premievolume in de overall verzekeringsmarkt geen marktleider, maar wel als je kijkt naar de bediening van het intermediair hierbij en qua aantal polissen staan we wel in de top drie.”

Financial Lines Portaal

Turien maakte het vergelijken van polisvoorwaarden al een tijdje mogelijk voor adviseurs. “We zetten de verschillen naast elkaar en die vergelijkingen vonden op zich behoorlijk aftrek. Uiteindelijk moesten adviseurs toch vier keer een offerte opvragen en dat maakte het niet overzichtelijker. Bovendien zijn er ook behoorlijke verschillen in de acceptatiecriteria als je het hebt over cyberverzekeringen. Dat was de aanleiding om hier een portaal voor te ontwikkelen. In het verleden bouwden we dat zelf, nu hebben we ervoor gekozen dat uit te besteden aan Bikkelhart die daar binnen de financiële dienstverlening veel ervaring mee heeft”, vertelt Jalving.

Voor alle adviseurs

Het portaal is beschikbaar voor alle adviseurs. Zij vullen een KVK-nummer in of een bedrijfsnaam, omzetgegevens en verzekerd bedrag en of er in de Verenigde Staten of Canada zaken gedaan wordt. Vervolgens krijgen ze van de vier verzekeraars de premies, polisvoorwaarden, acceptatiecriteria en wijze van schadebehandeling op het scherm. “Vaak werd de premie gebaseerd op de omzet en verzekerd bedrag en kwam daar in 95% van de gevallen dezelfde premie uit. Nu zien we dat twee verzekeraars nadrukkelijk kijken naar bedrijfsactiviteit. In toenemende mate is men aan het differentiëren. Loop je min

der cyberrisico dan krijg je nu een lagere premie. Adviseurs hebben hiermee in één keer de verschillen inzichtelijk en kunnen direct het best passende advies geven aan hun klanten. De uitkomst is als pdf te downloaden en uiteraard kan de klant op het scherm meekijken. De polis kan vervolgens ook direct online gesloten worden.” Deze maand kunnen adviseurs ook bestuurdersaansprakelijkheidspolissen vergelijken en sluiten en in oktober komt daar beroepsaansprakelijkheid bij. “Dat wordt wel een uitdaging. Per beroepsgroep heb je daar verschillende voorwaarden en premies. Onze productspecialisten pluizen die verschillen allemaal zelf uit in dialoog met de verzekeraars.”

De markt is in beweging

Volgens Jalving is de markt volop in beweging. “Wij hebben net van een van onze verzekeraars de nieuwe premies voor bestuurdersaansprakelijkheid doorgekregen per 1 januari. Die stijgen met 20 tot 30 procent. Dat is heel fors en geba

seerd op het aantal verwachte faillissementen door Covid-19. Het is voor het eerst in tien jaar dat we zulke forse maatregelen te horen krijgen. Wij bepalen zelf of die stijging in verhouding staat tot de schadelast. Is dat niet zo, dan gaan wij het gesprek aan met de betreffende verzekeraar. Ook gaan wij in overleg met onze adviseurs of hun huidige aanbieding nog klopt of dat er wellicht


een beter aanbod mogelijk is voor hun klanten.” Bij cyberverzekeringen ziet Jalving een omgekeerde beweging. “Daar zien we dat steeds meer verzekeraars zich op die markt begeven. Ook bij beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen is sprake van een onrustige markt. Voor bepaalde beroepsgroepen zien we dat er productaanpassingen worden doorgevoerd.”

Vragen staat Vrijdag

Turien houdt tegenwoordig online bijeenkomsten in Teams onder de noemer: ‘Vragen staat vrij(dag)’. “Om de paar weken, op vrijdag, wordt voor de aangesloten adviseurs een onderwerp behandeld. Door de laagdrempeligheid is de interactie groot. Dat bevalt echt uitstekend.”

Bron: AM Magazine

Vind een assurantieadviseur

Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

Er is iets mis gegaan bij het ophalen. Probeer het later nog eens.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor
Toon contactinformatie
{{advisor.Phone}}