Wijzigingen in sociale zekerheid voor 2022

Op 21 september 2021 was het Prinsjesdag. Op Prinsjesdag worden de plannen voor het volgende jaar gepresenteerd. In deze nieuwsbrief informeren wij u over de wijzigingen voor werkgevers voor 2022.

Op 21 september 2021 was het Prinsjesdag. Op Prinsjesdag worden de plannen voor het volgende jaar gepresenteerd. In deze nieuwsbrief informeren wij u over de wijzigingen voor werkgevers voor 2022.

Wat verandert er voor werkgevers in 2022?
Eerst gaan we kort in op de veranderingen die al eerder zijn aangekondigd en ingaan in 2022.

  • STAP-Regeling - in maart 2022 wordt het STAP-Budget geïntroduceerd. STAP staat voor Stimulans van de Arbeidsmarktpositie. Deze regeling vervangt de fiscale regeling voor de scholingsaftrek. Iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt kan dit budget aanvragen voor scholing en persoonlijke ontwikkeling. Het budget is maximaal € 1.000 per persoon en wordt per jaar aan 200.000 tot 300.000 personen toegekend.
  • Ouderschapsverlof – Vanaf augustus 2022 krijgen werknemers negen weken ouderschapsverlof (deels) doorbetaald. Ouders ontvangen een uitkering van 50% van hun dagloon tot het maximum dagloon. Dit dient te worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Voor de overige 17 weken wijzigen de regels niet.
  • Premiedifferentiatie Aof – Per 1 januari 2022 wordt de WAO/WIA basispremie vervangen door een gedifferentieerde Aof-premie. De loondoorbetaling blijft twee jaar.
  • Stijging premie werkhervattingskas – Gemiddeld stijgt de premie voor de WGA naar 0,84%. Voor 2021 was dit 0,78%. Voor de ziektewet is de stijging zeer fors van 0,58% naar 0,68%. De grens tussen klein en middelgrote werkgever stijgt naar 25 maal gemiddelde premieplichtig loon. Dit is volgens de parameters voor volgend jaar € 35.530 * 25 = € 882.500. Tussen middelgrote en grote werkgevers is dit € 3.530.000

Aangekondigde plannen Prinsjesdag 2022

Koning Willem-Alexander heeft op 21 september 2021 de troonrede voorgelezen. In de troonrede ging het dit jaar vooral over de actuele maatschappelijke zaken. Het kabinet is demissionair waardoor er geen grote veranderingen zijn aangekondigd. Naast bovengenoemde wijzigingen blijkt uit de troonrede dat voor werkgevers nog meer wijzigt in 2022. Hieronder een kort overzicht:

  • Komst onbelaste thuiswerkvergoeding – Sinds het begin van de coronacrisis werken veel werknemers veel vanuit huis. In het belastingplan voor 2022 is een gerichte vrijstelling in de loonbelasting benoemd voor het vergoeden van de thuiswerkkosten.
  • Werkkostenregeling – Er was extra ruimte gecreëerd om bijvoorbeeld thuiswerkspullen aan werknemers te verstrekken. De verwachting is dat dit in 2022 weer terug gaat naar de oude regeling als voor de coronacrisis.
  • Aandelenoptie – het wordt fiscaal makkelijker om hier gebruik van te maken. Werkgevers krijgen bij het uitoefenen van de aandelenopties niet te maken met geldkrapte als de loonheffing over het voordeel uit aandelenopties aan de fiscus moet worden betaald.

Uiteraard is dit een klein overzicht van de verwachtingen voor volgend jaar. De verwachting is dat de cao lonen omhoog gaan en dat onze koopkracht nauwelijks stijgt. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn positiever dan ooit.

Vind een assurantieadviseur

Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

Er is iets mis gegaan bij het ophalen. Probeer het later nog eens.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor
Toon contactinformatie
{{advisor.Phone}}