Lagere autopremies door corona?

Er rijdt minder verkeer op de weg, al is de laatste weken te zien dat de verkeersintensiteit weer toeneemt. Dit kan bij u of uw klanten leiden tot de vraag of de verzekeringspremies van autoverzekeringen naar beneden kunnen. Zeker omdat recent een direct writer aankondigde gedurende twee maanden de premie met 10% te verlagen. In deze nieuwsbrief delen wij onze zienswijze.

Lange termijn trend
Allereerst kijken we bij het vaststellen van de autopremies naar de trends die wij in de markt en onze portefeuille zien. Een goede richtlijn is hierbij een termijn van drie jaar. Hoezeer het voor velen van ons zal voelen als of de intelligente lockdown een eeuwigheid duurt, maken enkele weken, maanden of zelfs een enkel kwartaal met minder schade nog niet direct een verschil op deze lange termijn trend. Daarom hebben de stormen Ciara, Dennis en Ellen begin dit jaar ook niet direct tot een directe premieverhoging geleid. De verzekeringspremies stellen we immers vast voor een jaar, rekening houdend met de lange termijn trend. Dergelijke positieve en negatieve ontwikkelingen heffen elkaar doorgaans voor een deel op. De afgelopen jaren zijn de premies jaarlijks omhoog gegaan door: stijgende herstelkosten, meer kostbare technologie in auto’s en hogere letselschaden. Deze meerjarentrend wordt met een paar weken minder verkeer niet direct afgebroken.

Een complex van factoren
Het klopt dat zich de laatste weken minder ongelukken hebben voorgedaan. De verzekering biedt echter ook dekking voor bijvoorbeeld diefstal en brand, waarvan wij in de eerste maanden van dit jaar een toename hebben gezien. Daarnaast geeft de coronacrisis ook problemen op de schadeherstelmarkt. Bepaalde onderdelen zijn op dit moment lastig leverbaar, hetgeen een opwaartse impact op de schadelast heeft. Het niet voorhanden zijn van enkele specifieke voertuigvolgsystemen leidt daarnaast tot een hoger risicoprofiel.

Geen kortstondige tariefsverlaging, wel een verantwoord en stabiel premiebeleid
Gezien de relatief korte tijd dat de verkeersdrukte afneemt gaan wij er van uit dat de uiteindelijke impact beperkt blijft tot 1,5% van de jaarpremie. Dit houdt in dat een klant met € 600 premie ca. € 9 “teveel” betaalt. Teveel in verhouding tot wat wij bij aanvang hadden verwacht, niet teveel in relatie tot het nog immer beperkte rendement op autoverzekeringen. Wij blijven alle ontwikkelingen nauwgezet volgen en ingeval daar aanleiding toe is informeren wij u direct. Daarnaast streven wij al jaren naar een meer gedifferentieerde premie, afhankelijk van de vele kenmerken van de auto en de bestuurder. Dit heeft ertoe geleid dat in de huidige premieronde veel van uw relaties al een beperkte verlaging van de premie tegemoet kunnen zien.

Vind een assurantieadviseur

Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

Er is iets mis gegaan bij het ophalen. Probeer het later nog eens.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor
Toon contactinformatie
{{advisor.Phone}}