
Vandaag al het verschil maken
We leven in een bijzondere tijd. Waar duurzaamheid de afgelopen jaren hoog op de prioriteitenlijst stond, lijkt de herverkiezing van Trump verdeeldheid te zaaien over een groene toekomst. Er is tegenwind, zeggen de tafelgasten, maar die is niet sterk genoeg om het streven naar een schonere, betere wereld weg te blazen. "Duurzaam denken is inmiddels gemeengoed."
Vrijwel meteen nadat zijn ambtstermijn als president van de Verenigde Staten van start ging, zette Donald Trump een streep door de Amerikaanse steun aan het klimaatakkoord van Parijs. Het akkoord, in eerste instantie ondertekend door 159 landen, bepaalt dat er maatregelen worden genomen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden en bij voorkeur te beperken tot 1,5 graad. Nederland heeft daarnaast nog zijn eigen Klimaatakkoord, een handvest om de emissie van broeikasgassen in 2030 met 55% te beperken ten opzichte van 1990.
De fossiele weg die Trump nu bewandelt, zorgt ervoor dat het groene streven van veel Amerikaanse bedrijven in de pauzestand belandt. In Europa reageert het bedrijfsleven milder, al gaan er in Europees Parlement nu stemmen van conservatieve en christelijke partijen op om de doelen uit de Green Deal minder scherp te stellen. De rechtse wind die in Europa waait, heeft daar ongetwijfeld een aandeel in.
Dat is echter de politieke werkelijkheid. Een blik op het verzekeringsnieuws in de eerste weken van 2025 leert onder andere dat natuurrampen vorig jaar een economische schade ter hoogte van 368 miljard dollar veroorzaakten. De recente '2025 Climate and Catastrophe Insight' van Aon geeft aan dat nog niet de helft, 145 miljard dollar, daarvan verzekerd was. Volgens de verzekeringsmakelaar moeten bedrijven de risico's van weerschade beter leren inschatten, aangezien extreem weer steeds vaker voorkomt. Ook in Nederland, dat vorig jaar door meerdere zware stormen werd geteisterd.
De realiteit laat weinig ruimte voor twijfel. De tafelgasten maken zich ook geen zorgen over het belang van duurzaamheid in het bedrijfsleven. "De energietransitie gaat gewoon door", zegt Björn Jalving (COO Turien & Co.). "Het proces verloopt wellicht de komende tijd wat minder snel, maar de beweging zelf is niet te stoppen. Het duurzaam gedachtengoed heeft zich inmiddels tussen de oren van veel mensen genesteld. Daarnaast maakt het ons als continent ook minder afhankelijk van de internationale markten. Kijk alleen al hoe burgers bezig zijn met besparende maatregelen. Bedrijven zijn daarin niet anders, zij hebben een koers uitgezet. Een aantal jaren geleden was duurzaamheid alleen iets voor de groene koplopers, maar dat is nu compleet omgedraaid."
TEGENWIND JAAGT INNOVATIE AAN
Ook Pieter-Jan Lommerse (head of Product Management & Expertise P&C bij Nationale-Nederlanden) is wat duurzame groei betreft positief gestemd. Hij ziet in de dagelijkse praktijk dat veel middelgrote bedrijven duurzaamheid in hun beleid verweven en vertrouwt op de Europese wet- en regelgeving. De recente ontwikkelingen neemt hij voor lief. "Een beetje oppositie kan heel productief werken, het kan innovatie aanjagen. Sinds bekend is geworden dat de salderingsregeling stopt, ontwikkelt de thuisbatterij zich in razend tempo. In de Benelux werken zeker veertig startups aan verbetering van de batterijtechniek, zag ik in een recent overzicht. Vanuit mijn vakgebied Schade volg ik deze ontwikkeling met interesse."
De strategie van Nationale-Nederlanden rust, als het om schade gaat, volgens Lommerse op een aantal pijlers. Eén ervan omvat de verbetering van schadeproducten, zodanig dat ze bijdragen aan de energietransitie. Een tweede bestaat uit duurzaam schadeherstel. "Klanten, zowel zakelijk als particulier, waarderen deze verandering. We regelen alles van A tot Z voor hen, dat maakt duurzaam schadeherstel populair."
DUURZAAM ADVIES
Björn Jalving haalt de winst van Nationale-Nederlanden in het Adfiz Prestatie Onderzoek 2025, waar Turien & Co. runner-up was, aan. De verzekeraar werd gelauwerd in de categorie Duurzame Ontwikkeling voor zijn meldportaal Zakelijke Schades. Bij melding in het portaal is duurzaam schadeherstel de standaard. "Complimenten voor deze aanpak. Zo laat je de doelgroepen direct kennismaken met deze optie. Hoewel duurzaam schadeherstel steeds meer de voorkeur krijgt, zijn er nog schade-experts en adviseurs die er minder bekend mee zijn. Als verzekeraars kunnen we daar veel meer aandacht aan besteden, bijvoorbeeld met workshops voor adviseurs."
PRAKTISCHER EN HOLISTISCHER
Duurzame ontwikkeling levert mooie innovaties op, maar het zorgt tegelijkertijd voor nieuwe risico's. De ongelukken met zonnepanelen zijn inmiddels genoegzaam bekend, daar zijn thuisbatterijen -momenteel in onderzoek door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid- en fietsaccu's bijgekomen. Het brandrisico van accu's voor elektrische fietsen kan volgens Pieter-Jan Lommerse worden beperkt door de accu's in een speciale brandkast op te slaan. "Voor rijwielhandelaren is dat een krachtige preventieve maatregel. De algemeen erkende normering voor de accukasten, VDMA 24994, is er inmiddels, nu moet de aanschaf van de kasten op Europees niveau fiscaal aftrekbaar worden gemaakt. Het is mooi dat de energietransitie slimme oplossingen voortbrengt. Daar horen ook zeker innovaties ter preventie van brandgevaar én de noodzakelijke regelgeving bij."
Björn Jalving onderschrijft de praktische benadering van duurzaamheid in de financiële sector. Hij vindt dat verzekeraars nog wat meer mogen kijken hoe ze vandáág al het verschil voor mensen kunnen maken. "Het mag praktischer en holistischer. Een voorbeeld is de CSRD, we zijn als verzekeraars allemaal druk bezig met het meten van de CO2-uitstoot van de verzekerde auto's volgens eigen methodiek en met andere uitkomsten. Voor klanten wordt het hierdoor alleen maar onduidelijker en daarbij stoot het Nederlands wagenpark hiermee nog altijd dezelfde hoeveelheid CO2 uit. Ik ben dan ook blij dat we met het Verbond van Verzekeraars aan één rapportagemethodiek gaan werken voor deze en andere producten."
INHAALRACE
Hypotheekadviseurs lopen met praktisch advies over verduurzaming voorop in de branche. Ze kunnen een erkende training volgen en er is een SER-keurmerk Financieel Adviseur Duurzaam Wonen. Zo'n 85% van de hypotheekadviseurs geeft aan dat verduurzaming van de woning steeds belangrijker wordt bij een hypotheek, blijkt uit een recent gepubliceerde vakpaper Duurzaam Wonen van bureau DFO en Attentikmarketing. Financieel adviseurs in de vakgebieden Schade en Inkomen zijn iets minder ver, maar hebben volgens de experts aan tafel de inhaalrace ingezet. Björn Jalving wijst op de bevindingen van accountmanagers binnen Ansvar en Turien & Co. Waar een aantal jaren geleden nog maar 1 op de 50 financieel adviseurs zich op duurzaamheid richtte, is dat nu zeker 30 à 40 procent. "En het aantal groeit gestaag. Er is op kantoren steeds vaker een collega te vinden die het interessant vindt om duurzaamheid aan de slag te gaan. Duurzaamheid is een breed begrip, maar je kunt het terugbrengen naar het belang van de klant. Dat kan voor de zakelijke markt om een D&I-beleid-diversiteit en inclusiviteiten, duurzaam schadeherstel gaan. Of om energie en risicopreventie."
Dat wil naar inzicht van Jalving niet zeggen dat financieel adviseurs moeten uitgroeien tot duurzaamheidsadviseurs. "Financieel advies is de basis, maar het kan geen kwaad om je in bijvoorbeeld alternatieve energiesystemen en CO2-emissie te verdiepen. Het maakt je als adviseur veelzijdiger. Onze MVO-adviseur Paul Burger zegt: het enige wat je als adviseur hoeft te doen, is het een klant te vragen. Zegt een klant nee tegen een duurzame oplossing? Prima, dan is dat duidelijk, maar bij een ja heb je meteen zoveel mogelijkheden. Het is soms ook een kwestie van uitproberen."
DE TREND VOORBIJ
Duurzaamheid moet niet alleen vanuit beleid worden nagestreefd, ook intrinsieke motivatie weegt naar inzicht van de gesprekspartners mee. Dat geldt zowel voor financieel adviseurs als voor verzekeraars. "Een adviseur die duurzaamheid op het netvlies heeft, is een betere adviseur voor zijn of haar klanten", geeft Pieter-Jan Lommerse aan. "Duurzaam denken is allang geen trend meer, het is de norm. Klanten missen iets als duurzaamheid geen onderdeel is van het gesprek. Als verzekeraars kunnen we adviseurs ondersteunen met kennis en ervaring. We moeten tevens transparant zijn over onze eigen activiteiten en laten zien wat er niet goed gaat. Als de CO2-emissie met bepaalde methodieken niet daalt, dan moet daarover worden gecommuniceerd."
Advisering is maatwerk, dus het is geheel afhankelijk van de omstandigheden van een bedrijf of particulier of duurzame oplossingen passen, stellen de discussiepartners. Zo is een bedrijf dat zich net in een reorganisatie bevindt, wellicht geen goede kandidaat voor een investering in zonnepanelen en batterijen. Anderzijds wil een bedrijf dat openstaat voor slimme oplossingen, wel alle mogelijkheden voor energieopwekking en -opslag bespreken. Lommerse: "Het komt neer op meedenken en anticiperen. Ook wat betreft risico's. Bepaalde technische innovaties vergen een investering in een sprinklersysteem, daar kan een adviseur ook weer op aanhaken."
ONVERZEKERBAARHEID
Het brandrisico van oplossingen als thuisbatterijen en accu's kan de energietransitie volgens de experts aan tafel afremmen. Onverzekerbaarheid ligt op loer, iets wat recyclingbedrijven eerder overkwam. Het vereist nog meer preventieve maatregelen om dergelijke brandrisico's verzekerbaar te houden, aldus Björn Jalving. "We hebben wel de plicht om dat mogelijk te maken. Als we niet meer verzekeren, krijgt ons imago een tik."
Pieter-Jan Lommerse is het daarmee eens. "Verzekeren is onze verantwoordelijkheid. De basis moet zijn: hoe kan het wél? Nationale-Nederlanden heeft speciaal voor verzekeringsmogelijkheden van duurzaamheidsrisico's het Klimaat Acceptatieteam opgericht. Financieel adviseurs kunnen met de teamleden sparren over lastige kwesties."
PERSONAL TRAINER
De positie van adviseurs in de buurt of het dorp, geeft hen sowieso een duurzame voorsprong, stellen de discussianten. Ze bouwen langdurige relaties op met klanten en begeleiden hen bij alle belangrijke zakelijke en financiële beslissingen. Ook dat is duurzaamheid, vindt Björn Jalving. "Adviseurs voegen waarde toe met sterk advies voor klanten. Het gaat niet om productaanbod, dan ben je inwisselbaar, maar om het continu verstevigen van de klantrelatie. Ik zie financieel adviseurs als personal trainers. Natuurlijk kunnen klanten oefeningen thuis doen, zonder begeleiding, maar dan weten ze niet of ze het goed doen. Met een persoonlijke trainer die de oefeningen op jouw specifieke behoeften richt, gemeten naar jouw mogelijkheden, boek je veel betere resultaten."
MEER COMMUNICEREN
De tegenwind mag dan de komende jaren iets aantrekken, de duurzame beweging die afgelopen jaren is ingezet, valt volgens de deelnemers aan het rondetafelgesprek niet te stoppen. Hoe ziet de duurzame koers van de financieel adviessector er over vijf jaar uit? Pieter-Jan Lommerse: "Ik denk dat duurzaamheid dan een vast onderdeel is van de bedrijfsvoering. En ik hoop dat de verzekeringssector meer communiceert over duurzame producten, diensten en initiatieven. Zeker richting het advieskanaal, want dat is één van onze belangrijkste pijlers."
DUURZAAM ADVIES
Pieter-Jan Lommerse: "De basis moet zijn: hoe kan het wél?"
Björn Jalving beaamt dat de verzekeringssector meer van zich mag laten horen, ook via betrokken organisaties als het Verbond van Verzekeraars. "Drie jaar geleden kreeg ik op een beurs voor duurzame producten en diensten een eyeopener. De beursbezoekers waren veelal progressief en wisten van de hoed en de rand, maar van een duurzame verzekeringssector hadden ze nog nooit gehoord. Op zo'n moment realiseer je: wij kunnen ons nog veel beter positioneren. Er gebeurt zoveel moois, dat mag de wereld weten."
Bron: Dit is een artikel uit het vakblad VVP (duurzaamheids special).
Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.