Het verzekeren van klassiekers: geen vak apart

Aan het woord Thijs Bouvy van Bouvy Advies. Thijs die zijn oorsprong heeft in de ICT, is sinds 2014 actief als assurantieadviseur. Vanuit een oude boerderij in het centrum van Blaricum timmeren hij en zijn 3 collega’s de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Ook op het gebied van het verzekeren van klassieke auto’s laat hij een indrukwekkende groei zien. Wij zijn Thijs eens even aan de tand gaan voelen over misschien wel een van de mooiste disciplines binnen het verzekeringsvak: het verzekeren van klassieke auto’s.  

Sinds wanneer richt jij je op klassieke auto’s?
Ik hou van klassieke auto's en ben al een tijdje aan het kijken naar een oude Landrover 110 Defender Cabrio. Dat is zo’n lange waar je de voorruit van naar beneden kunt klappen. Deze heb ik helaas nog niet gevonden. Wel heb ik een motor waar ik graag op rij. Ik heb er echt plezier in om mijn klanten te adviseren wat de beste verzekering voor hun klassieke auto is. En als je een oldtimer koopt, krijg je daar meestal geen spijt van. Het is vaak een goede investering en je hebt een heerlijke auto in je schuur staan om nog eens extra te kunnen genieten van de eerste zonnestralen in het voorjaar.  

Hoe bouw je een klassiekerportefeuille op?
Altijd al gehouden van auto’s en voortuigen. Alles wat rijdt en rolt vind ik mooi. Tel daarbij op dat ik midden in Het Gooi zit, dan wil je als verzekeringsadviseur nog weleens een klant tegenkomen die meerdere auto’s bezit waaronder een klassieker.

Moet je kennis hebben van deze auto’s?
Nou het is wel handig wat van auto’s te weten omdat je dan een goede inschatting kan maken wat de beste oplossing voor de klant is. Wat is populair of diefstalgevoelig, of heeft meer waarde dan een klant eigenlijk denkt. Maar uiteindelijk weet de echte liefhebber van bijvoorbeeld een Alfa Romeo uit een bepaald jaar er veel meer van dan ik. Maar dat geeft niet, ik kan dan nog steeds in een goed verzekeringsadvies voorzien. Het is nou ook weer niet zo dat klassiekers verzekeren een vak apart is.

Wanneer is een auto een klassieker? 
Dit vind ik een lastige vraag. Vanuit verzekeringsoogpunt is een Porsche of een Ferrari ouder dan 10 jaar al een klassieker. Een Golf cabrio van 30 jaar oud is voor sommige verzekeraars weer geen klassieker. Het moet in ieder geval een auto zijn voor recreatief gebruik. En niet voor het dagelijkse vervoer. Als een klant een hele collectie oude auto’s heeft en daar zit 1 golf of andersoortige auto tussen die niet aan dit beleid voldoet dan nemen we die natuurlijk wel mee in het pakket dus het is vaak even puzzelen.

Hoe herken je een klant met een klassieker?
Vaak zijn dit klanten die naast hun huis een garage hebben. Anders gaat het snel bergafwaarts met je auto, je moet een goede plek hebben om de klassieker droog weg te zetten. En het zijn vaak klanten die tijd hebben om de auto rijdend te houden, een oldtimer heeft nou eenmaal aandacht nodig.

Waarom breng je ze onder bij Turien?
Turien is al jarenlang specialist op het gebied van autoverzekeringen, dit geldt zeker ook voor klassiekers. Niet alleen is het prettig samenwerken met jullie vakmensen, ook hebben jullie een aantal unieke klassiekerdekkingen, zoals het altijd terughalen van een klassieker na total loss en de vergoeding van het inschrijfgeld van een rally bij pech aan je auto.

Wat is belangrijk bij het verzekeren van een klassieker? 
Ik zou altijd een taxatie laten doen want het is lastig om de waarde van een oldtimer in te schatten. Want wat is de staat van de auto? Is hij origineel of juist gerestaureerd? En is alle onderhoudshistorie aanwezig? En wellicht is de auto gekocht toen deze weinig waard was, terwijl het model nu ineens populair is.

Zie je nog toekomst met alle milieueisen die gesteld worden? 
Jazeker. Het mooie is dat dit soort auto’s vaak in een grijs gebied vallen en een speciale status hebben en er dus veel meer mag.

Welk soort klanten rijden klassiekers?
Mensen die van klassieke rally's houden of er gewoon een rondje mee door het dorp willen rijden. Ik denk dat het over het algemeen ook gewoon levensgenieters zijn. En wat ook opvalt is dat het toch bijna altijd heren zijn.

Heb je zelf een klassieker? 
Ik heb een oude BMW motor waar ik graag op rij. Maar zoals ik in het begin al zei ben ik nog op zoek naar een Landrover Defender Cabrio. Dus mocht een lezer van dit interview iemand kennen die ervan af wil, dan hoor ik dat graag.

Vind een assurantieadviseur

Turien & Co. werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

Er is iets mis gegaan bij het ophalen. Probeer het later nog eens.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor
Toon contactinformatie
{{advisor.Phone}}